مشق عشق
ای سبزترین بهار! کی میآیی؟ ای لاله سرخ باغ زیبای خدا ای راز بزرگ آفرینش، ای مرد! ای روشنی چشم جهان!یا مهدی (علیه السلام)! ماییم و نگاه انتظاری بر در خورشید درخشان حریم زهرا (علیها السلام)! ای باور ما زنور رویت روشن! در حسرت دیدار، نصیب دل ماست یک دل، دل غمدیده عاشق به خدا! بی روی تو مانده ایم درماتم و غم همه ی ما روز اول دبستان رو به یاد داریم . آن روزی که معلم مهربان کلاس اول با زمزمه ی اولین کلام ما را با درس آشنا کرد . . . و الان بعد سالها که به گذشته نگاه می کنم میگویم ای کاش معلم مهربانم به جای مشق درس مرا مشق عشق می آموخت . معرفت شناخت را اگر در گوشم زمزمه میکرد هزاران بار برایم مفید تر از آموختن بود . ترسم که اشک در غم ما پرده در شود پروردگارا! غریبانه در زیر خاکها خفته اند، ببخشى . را بالا مى برد و بر اکرامشان مى افزاید، آن را در نامه اعمالشان قرار ده، زهد امام رضا یکی از اوصاف انسان های بزرگ، زهد و بی میلی آنها نسبت به دنیا و زینت ها و تجملات آن است و امام رضا(ع) نیز سرآمد زاهدان عصر خویش بود. در روایتی از محمد بن عباد وارد شده است که می گفت: امام رضا(ع) در تابستان بر روی حصیر و در زمستان بر روی پوستینی می نشست و لباس خشن می پوشید.(1) روزی سفیان نوری، امام را در پوششی از خز ملاحظه کرد. پس این عمل امام(ع) را ناشایست می شمرد و بر امام(ع) خرده گرفت که چرا لباسی ارزانتر نمی پوشد. آنگاه امام(ع) دست سفیان را گرفت و آن را زیرلباس خود قرار داد و چون دست سفیان به پوستینی که امام(ع) زیرلباس خز پوشیده بود، اصابت کرد، امام (ع) فرمود:" ای سفیان! پوشیدن لباس خز برای خلق است و پوشیدن پوستین برای حق!" گویند روزی ماهیان دریا جلسه ای تشکیل دادند و گفتند: ما سالها است این حکایت را می شنویم که آب مایه حیات است . اما هرگز آب را ندیده ایم . اخیرا شنیده ایم در فلان نقطه از دریا، ماهی دانائی که آب را دیده ، زندگی می کند. پس باید نزد او برویم تا آب را به ما نشان دهد. هنگامی که ماهیان به او رسیدند، از او خواستند آب را به آنها بنمایاند. ماهی دانا گفت : شما چیزی غیر از آب به من نشان دهید تا من آب را به شما نشان دهم . این مثلی است برای کسانی که قائل به مبداء و معاد نیستند و می گویند: اگر خدائی هست ، پس چرا او را نمی بینیم ؟ غافل از اینکه خالق جهان همه جا هست .چشم بصیرت می خواهد تا به آثار او بنگرد و خالق جهان را در هر چیز مشاهده نماید. چنانکه امیرمؤ منان فرمود: ما راءیت شیئا الا و راءیت الله قبله و بعده و معه هیچ چیزی را ندیدم مگر اینکه قبل از آن و بعد از آن و با آن خدا را دیدم . سالها دل طلب جام جم از ما می کرد خدا از رگ گردن به انسان نزدیکتر است .دوست نزدیکتر از من به من است شخصی از امام صادق علیه السلام پرسید: اءرایت الله حین عبدته ؟ آیا خدائی را که می پرستی می بینی ؟ فرمود: انی لم اعبد ربا لم اره من خدائی را که نبینم عبادت نمی کنم . پرسید: چگونه او را می بینی ؟ فرمود: چشمها او را نمی بیند، لکن قلبها او را می بیند
منظومه انتظار! کی میآیی؟
ای سبزترین سوار کی میآیی؟
گنجینه روزگار! کی میآیی؟
ای صاحب ذوالفقار! کی میآیی؟
ای مونس و غمگسار کی میآیی؟
آیینه کردگار! کی میآیی؟
از نسل گل و بهار! کی میآیی؟
درد و غم بی شمار، کی میآیی؟
ای جان مرا قرار! کی میآیی؟
با یک دل داغدار، کی میآیی؟
به بهانه ی روز کتابخوانی
نیاز روح به تو , نه از سر سادگی ست
و نه دلیل بیهودگی
نیاز به تو با سرشتم آمیخته شده
و با جانم مانوس شده
در کنارت لحظه های کاغذی را, سپری می کنم
لحظاتی , روشن تر از از خورشید را.
با تو سفر می کنم , از سرا تا ثریا .
از فرش تا عرش را چه جاودانه می پیمایم
ای مونس تنهایی ها یم .
مهربانیت اشتیاقم را برای با تو بودن
بر می انگیزد
زمزمه تو تجلی عشق و عرفان است
ای یار مهربانم !
مسلمانان جهان درسال 148 هـ ق، هدیه ای بزرگ و الهی را دریافت نمودند و آن میلاد هشتمین حجت خدا بود، نام مبارکش علی، لقب مشهور آن حضرت، رضا و کنیه معروف ایشان، ابوالحسن است. پدر بزرگوارش، امام موسی بن جعفر(ع)، هفتمین امام شیعیان و مادر آن حضرت بانویی پاکدامن و پرهیزکار به نام تکتم که بعدها طاهره نامیده شد. همسر مکرمه حضرت رضا علیه السلام اُمّ ولًد مادر امام جواد (ع) است.
نسب امام رضا(ع)
او علی بن موسی بن جعفر بن محمد بن علی بن الحسین بن علی ابی طالب(ع) هشتمین امام اهل بیت است، که در مدینه متولد شده، و در طوس وفات یافته است.
ولادت و شهادت امام رضا(ع)
درتعیین ماه و سال تولد آن حضرت، اختلاف زیادی وجود دارد، همچنان که در ماه و سال شهادت آن امام بزرگوار نیز اختلاف است، و تفاوت این اقوال هم کم نیست، و در برخی از آنها از پنج سال بیشتر است، و چون آنچه در این باره گفته اند، درهم و آمیخته است، و تعیین قول صحیح دشوار می باشد، لذا بدون این که یکی از این اقوال را اختیار و در این جا ذکر کنیم، همه آنها را از نظر خوانندگان می گذرانیم، زیرا در بررسی و استقصای قول صحیح، و اقامه دلیل برای اثبات صحّت آن، فایده مهمّی مترتب نیست.
تولّد آن حضرت درمدینه در روز پنجشنبه یا جمعه 11 ذی الحجّه، یا ذی القعده، یا ربیع الاول سال 148 یا 153 هـ اتفاق افتاده است.
درتعیین ماه و سال شهادت آن حضرت، اختلاف زیادی وجود دارد. شهادت آن بزرگوار، آخر ماه صفر، و به ظن قوی قول شیخ صدوق که وفات آن امام را درسال 203 ذکر کرده است، و این همان سالی است، که مأمون به سوی عراق رهسپار شده است، و این که وفات آن حضرت سال206 بوده، قطعاً صحیح نیست زیرا مأمون در سال 204 وارد بغداد شده، و مسلم است که وفات امام(ع) درهنگامی واقع شده که او راهی سفر بغداد بوده است.
مادر امام رضا(ع)
در مورد نام مادر امام هشتم(ع) اختلاف بسیاری است، گفته شده که نام مادر آن حضرت، خیزران بوده است و برخی أروی گفته اند، که ملقب به شقراء نوبیه بوده است، و بعضی نام مادرش را نجمه دانسته اند، که کنیه اش ام البنین بوده است و برخی سکن نوبیه گفته اند، و نیز گروهی نام مادر آن حضرت را تکتم نوشته اند، و شاید این دسته به آنچه در شعر یکی از مدیحه سرایان آن حضرت آمده است، استناد جسته اند:
ألا إن خیر الناس نفساً و والداً و رهطاً و أجداداً، علی المعظم
اتتنا به للعلم و الحلم ثامناً إماماً یؤدی حجه الله (تکتم)
فرزندان امام رضا(ع)
در شماره و اسامی فرزندان امام(ع) نیز اختلاف است، گروهی آنها را پنج تن پسر و یک دختر نوشته اند، به نامهای محمد قانع، حسن، جعفر، ابراهیم، حسین و عایشه.
سبط بن جوزی در تذکره الخواص، آنان را چهار تن، که با حذف حسین، به شرحی که ذکر شده نام برده است، اما شیخ مفید براین باور است، که امام هشتم(ع) را، فرزندی جز امام محمد جواد(ع) نبوده است، و ابن شهرآشوب و طبرسی در اعلام الوری، نیز بر همین اعتقاد می باشند، و اما درکتاب العدد القویه تعداد فرزندان آن حضرت دو فرزند پسر، به نامهای محمد و موسی، ذکر شده است و آنچه درکتاب قرب الاسناد آمده است، این قول را تقویت می کند، و آن این است که بزنطی به امام هشتم (ع) عرض کرد، درچند سال پیش پرسیدم که جانشین شما کیست؟ فرمودید فرزندم، و در آن روز فرزند نداشتید، و اکنون خداوند به شما دو فرزند عطا فرموده است، کدام یک از این دو جانشین شماست؟ در عیون اخبار الرضا آمده که امام دختری به نام فاطمه داشته است.
اکنون ما در این صدد نیستیم، که دقیقاً شماره و نام فرزندان آن حضرت را، بررسی و تعیین کنیم، ولی نظر شیخ مفید را که ذکر شد ترجیح می دهیم، و آنچه از نظر ما محقق است این است که امام هشتم(ع) فرزندی جز امام محمد جواد(ع) نداشته، و آنچه غیر از این گفته شده، به ثبوت نرسیده است، و خداوند به حقیقت حال داناتر است.
وین راز سر به مهر به عالم سمر شود
گویند سنگ لعل شود در مقام صبر
آری شود ولیک به خون جگر شود
خواهم شدن به میکده گریان و دادخواه
کز دست غم خلاص من آن جا مگر شود
از هر کرانه تیر دعا کردهام روان
باشد کز آن میانه یکی کارگر شود
ای جان حدیث ما بر دلدار بازگو
لیکن چنان مگو که صبا را خبر شود
از کیمیای مهر تو زر گشت روی من
آری به یمن لطف شما خاک زر شود
خواسته ام در این جایگاه، یعنى جایگاه بنده فقیر ناامید، آن است که...
گناهان گذشته ام را بیامرزى ،
و در باقیمانده عمرم مرا از گناه بازدارى ،
و پدر و مادرم را که دور از خانه و خانواده و
...تنهایى شان را با انوار احسانت از بین ببر،
و وحشتشان را با نشانه هاى بخششت به انس بدل کن،
و به نیکوکارشان دم به دم نعمت و شادمانى بخش،
و به گناهکارشان مغفرت و رحمت عطا کن،
... تا به لطف و مرحمتت ازخطرات قیامت درامان باشند،
به رحمتت در بهشت ساکنشان گردان،
و بین من و آنان در آن نعمت گسترده شناسایى برقرار کن،
تا مشمول شادمانى گذشته وآینده شویم.
آقایم!
اگر در کارهایم چیزى سراغ دارى که مقامشان
و مرا در رحمت با آنان شریک کن،
و آنان را مشمول رحمتت بگردان، همچنان که مرا در کودکى تربیت کردند.
:قالبساز: :بهاربیست: |